Piték, torták

    Túrótorta
    Hozzávalók:
Tészta: 3 db. tojás; 3 kanál cukor; 3 kanál liszt; 1 cs. vaniliáscukor.
Töltelék: 40 dkg. túró; 1 dl. tejszín; 2 cs. vaniliáscukor; 1 kanál zselatin, 2 kanál víz.
Tetejére: 1 cs. zselatin; 2 dl. piros szörp; 2 dl. víz; 1 marék ribizli, vagy málna.
    Elkészítés:


Tészta: az alapanyagokból a szokásos módon piskótát készítünk. Egy nagy kerek tortaformát kikenünk zsiradékkal, kilisztezzük, majd a piskótatésztából vékony tortalapot sütünk.
Töltelék: a túrót a tejszínnel, a vaniliáscukorral és a cukorral, robotgéppel krémesre keverünk. Ha elkészült a zselatint a vízzel forrásig melegítjük, majd a túrókrémhez adjuk. Amikor a tortalap kihűlt, rákenjük a túrót, és tortaformástól hűtőbe tesszük.
Tetejére: miután a túró megszilárdult, elosztjuk a tetején a gyümölcsöt. Felforraljuk a vizet a szörppel és a zselatinnal. Óvatosan kanálon keresztül csorgassuk a torta tetejére. Csak lassan, mert könnyen felkapja a túrót! Tegyük vissza a hűtőbe, amíg a zselé megkeményedik. (Használhatunk trópusi gyümölcsöket is, vagy barackbefőttet, de akkor, narancsszörppel készítsük. Így is nagyon finom.)


Ünnepi citromtorta
Hozzávalók kb. 10 szeletre:
Tészta: 4 tojás fehérje; 21 dkg. cukor.
Töltelék: 1,5 dl. víz; 21 dkg. cukor; 4 tojás sárgája; 3 dl. tejszín; 2 citrom leve és reszelt héja.
Díszítés: 5 dkg. étcsokoládé.
    Elkészítés:
A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk. Sütőpapírra 2db. kb. 22 cm-es kört rajzolunk, rájuk kenjük a habot, és 100 fokos sütőben 1,5 óráig szárítjuk. A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, és 2-3 percig nagy lángon főzzük. A tojások sárgáját habosra keverjük. Gyors keverés mellett a forró szirupot belecsorgatjuk. A keveréket hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a citromok levét és héját. A tejszínt felverjük, és a krémbe keverjük. Egy tortaformába a két kisült lap közé töltjük a krémet, és 4 órára alufóliával letakarva, fagyasztóba tesszük. Fagyasztás után vegyük ki a formából, és csorgassuk rá az olvasztott csokoládét.



Orosz krémtorta
Hozzávalók:
A piskótához:6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja;
A krémhez:2,5 dl tej, 1 vaníliás pudingpor, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 20 dkg vegyes apróra vágott cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 2 dl tejszín;
Díszítés:2 dl tejszín kemény habja, 2 dkg porcukor, 5 dkg mazsola vagy cukrozott gyümölcs;
    Elkészítés:
A tojássárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverem, majd a tojásfehérjét a fennmaradó cukorral kemény habbá verem. A habot óvatosan hozzáadom a cukros tojássárgájához, majd fakanállal, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, belekeverem a lisztet és a reszelt citromhéjat. A tortaformát kibélelem vagy kikenem, beleöntöm a tésztát, és előmelegített, kb. 160 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöm. Ha megsült, kiveszem a formából, majd ha teljesen kihűlt, négy lapra vágom. A krémhez a tejet, a pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot állandó keverés közben sűrűre főzöm. Amikor kihűlt, hozzákeverem a cukrozott gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a keményre vert tejszínhabot. Ezzel megtöltöm a tortát, a maradékkal bekenem az oldalát és a tetejét, majd hűtőbe teszem. Díszíteni közvetlenül tálalás előtt érdemes!



Gyümölcsös joghurttorta
Hozzávalók:
A piskótához:2 tojás, 4 dkg cukor, 6 dkg liszt;
A töltelékhez:2 tojássárgája, 8 dkg porcukor, 2 dl joghurt, 1 citrom leve, 1,5 dkg zselatinpor, 4 dl tejszín, 10 dkg mandarinbefőtt (vagy idénygyümölcs), 2 dkg étcsokoládé, 10 dkg pörkölt mandula;
    Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból piskótatésztát sütök, és hagyom kihűlni. A töltelékhez a tojássárgáját a porcukorral, a joghurttal, a szűrt citromlével, a zselation kétharmadával és a tejszín felével állandó keverés közben forrásig hevítem. Ha kihűlt, hozzáadom a lecsurgatott gyümölcs kétharmadát. A már kihűlt piskótát megkenem a krémmel, és hűtőbe teszem. Három-négy óra múlva a torta oldalát megszórom apróra vágott, pörkölt mandulával. A tetejét kemény habbá vert tejszínnel díszítem, kirakom a félretett gyümölccsel, és rászelem a csokoládét.



Kávétorta
Hozzávalók:
1 kávés vagy csokoládés piskóta tortakarika, 4 adag erős kávé, 1/2 liter cukrozott tejszín, 1 csomag zselatin;
    Elkészítés:
Megfőzzük a kávét és ízlés szerint megcukrozzuk és hűlni hagyjuk. A cukrozott tejszínt keményre verjük, majd hozzáadjuk a langyos vízben feloldott zselatint. A kávét óvatosan a tejszínhabra öntjük majd hozzákeverjük a langyos zselatint is. A piskóta tortakarikát három részre vágjuk és a lapokat a kávékrémmel megtöltjük. A torta tetejét és oldalát is bevonjuk. Tejszínhabbal és csokoládé-kávészemekkel díszítjük.