Muffinok és piskóták

Norrlandi tekercs
Hozzávalók:
Tészta: 3 db. tojás; 3 kanál cukor; 2 kanál kakaópor; 3 kanál liszt; 1 cs. vaniliáscukor.
Töltelék: 30 dkg. marcipán; 2 dl. tejszín; 2 db. banán; sárgabarack lekvár.
    Elkészítés:
Tészta: az alapanyagokból a szokásos módon piskótát készítünk. Egy kb. 30X40 cm-es tepsiben, vékony lapot sütünk, majd kristálycukorral megszórt sütőpapírra borítjuk.
Töltelék: a marcipánt ugyanakkorára nyújtjuk, mint amekkora a tészta. A tésztalapot megkenjük baracklekvárral, ráterítjük a marcipánt, a tejszínt felverjük és rákenjük a marcipánra. A tejszínhabra fektetjük a banánokat, és az egészet feltekerjük. (A banán helyett természetesen, használhatunk trópusigyümölcs konzervet, vagy barackbefőttet, esetleg meggyet.)



Amerikai kávés muffin
    Hozzávalók (12 darabhoz):
4 tojás, 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál instant kávépor, 15 dkg vaj (szobahőmérsékletű), 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,8 dl tej.
    Elkészítés:
A sütőt melegítsd fel 180 fokra és vajazd ki a muffin tepsit. A tojásokat válaszd szét, és verd fel a tojásfehérjét alaposan. Lisztet, sütőport és az instant kávéport jól keverd el. Egy másik tálban verd fel a cukrot, tojássárgáját, vajat, vaníliás cukrot és a tejet. Keverd a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, de csak addig, ameddig egyszer jól elkeverednek. Ha túl sokáig kevered, nehéz lesz a tészta! Végül óvatosan keverd a masszába a felvert tojásfehérjét is.



Csokoládés muffin
Hozzávalók (kb. 14 db):
12 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 db tojás, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, kb. 1 dl tej; mazsola vagy dió, vagy aszalt gyümölcs, vagy csokoládé darabkák.
    Elkészítés:
A megolvasztott vajba belekeverjük először a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojás következik. Ezután jöhet a liszt, a sütőpor és végül annyi tej, hogy formálható masszát kapjunk. A tetszőlegesen kiválasztott egyéb hozzávalókat is belekeverjük, majd a muffin-papír méretétől függően diónyi-tojásnyi méretű golyókat formálunk. (Vigyázat! A gombócok megnőnek a sütőportól.) A papírokat a sütőformába helyezzük, bele a gombócokat, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad tészta.



Almás muffin mazsolával
Hozzávalók (kb. 14 db):
25 dkg alma (hámozva, magház nélkül), 1 db citrom leve (és héja körbevágva, dísznek), 18 dkg liszt, 1 evőkanál zselatin, 1 dl tej, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 db tojás, 8 dkg vaj, 4 dkg mazsola, citromlevél a díszítéshez, papír muffin forma.
    Elkészítés:
A meghámozott, magház nélküli almadarabokat megcsepegetjük citromlével, hogy szép világosak maradjanak. A mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés langyos vízben áztatjuk. A felolvadt zselatint, étkezési keményítőt, tojássárgát, tejet, citromlevet a liszttel összedolgozzuk. A végén adjuk hozzá az almát, és a beáztatott mazsolát. A tésztát elosztjuk a papír muffin formákban. Ezeket enyhén kivajazott sütőlemezre helyezzük. A tészta tetejét tojás felvert habjával bekenjük. 170 fokon 20 percig sütjük, a sütőből kivéve félig kihűtjük, majd tálra rendezzük. Porcukorral meghintve, a citromhéjkarikákkal és a citromfű levelével díszítve kínáljuk.