Házi sütemények

    Kókuszos süti
    Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg. liszt; 15 dkg. porcukor; 1 tojás; 12,5 dkg. margarin; 1 cs. sütőpor; 1 evőkanál kakaópor.
Töltelék: 6 tojásfehérje; 25 dkg. porcukor; 25 dkg. kókuszreszelék.
Krém: 6 tojássárgája; 3 evőkanál liszt; 3 dl. tej; 12,5 dkg. margarin; 15 dkg. porcukor.
Máz: 6 evőkanál porcukor; 2 evőkanál kakaópor; 5 dkg vaj; 2 evőkanál víz.
    Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a tojást és összegyúrjuk. Két lapba nyújtjuk, az egyiket margarinnal kikent, liszttel kiszórt tepsibe terítjük. A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük (ha gőz felett vered fel, keményebb lesz), apránként hozzáadjuk a cukrot és végül a kókuszreszeléket. A kókuszos habot a tepsiben lévő lapra kenjük, a másik tésztalappal beterítjük, előmelegített sütőben kisütjük. A kihűlt tésztára sárgakrémet kenünk, melyhez a tojások sárgáját liszttel elkeverjük, és tejjel sűrűre főzzük, porcukorral kikevert margarinnal összedolgozzuk. Végül a hozzávalókból csokoládémázat főzünk, és a krém tetejére csorgatjuk, csak úgy össze-vissza. (Nagyon finom.)



Túrós és almás-mákos házi rétes
    Hozzávalók:
Tészta: o kb. 10 dkg liszt (lehet több is, attól függően, hány rudat akarsz készíteni), 1 tojás, csipet só, tej, amennyit felvesz Rántáshoz: 14 dkg zsír vagy sütőmargarin, 14 dkg liszt; A tészta kenéséhez: 1 tojás.
Túrós töltelék:1/2 kg túró, 3 evőkanál cukor, mazsola, reszelt citromhéj, 2 vaníliás cukor, 1 kis pohár tejföl (20%-os).
Almás-mákos töltelék:1 kg alma, 20 dkg porcukor, 20 dkg darált mák.
    Elkészítés:
A hozzávalókból kalács lágyságú tésztát készítesz. Ezt vékonyra kinyújtod. A lisztből és a zsírból vagy sütőmargarinból, csinálsz egy egyszerű rántást, és ezzel megkened a kinyújtott tésztát. Összehajtogatod, és pihenteted 50 percet. Ez alatt elkészíted a töltelékeket. Én túrósat, és almásat szoktam csinálni. A túrót összetöröd, beleteszed a hozzávalókat, krémesre készíted, és felhasználásig hűtőbe teszed. Az almát megpucolod, lereszeled, belekevered a porcukrot és a mákot. A tésztát annyi részre vágod, ahány rudat szeretnél. Egyesével kinyújtod, hajszálvékonyra, de vigyázz, ne szakadjon. Lazán megtöltöd mindegyiket, és mint a bejglit feltekered. Egész tojással lekened, amikor feltekerted, és közvetlenül sütés előtt is kend le. 180°C fokos sütőben szép pirosra sütöd.



    Kókuszkocka
    Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg. cukor; 1 db. tojás; 2 evőkanál méz; 5 dkg. margarin; 30 dkg. liszt; 1 cs. sütőpor; 2 dl. tej.
Máz: 25 dkg. cukor; 25 dkg. margarin; 3 dkg. kakaó; 1 evőkanál rum; 6 evőkanál tej.
Tetejére: 1 cs. kókuszreszelék.
    Elkészítés:
Tészta: a cukrot, a tojást, a mézet, és a margarint habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, amibe előtte belekavartuk a sütőport, majd a tejjel hígítjuk. Zsírral kikent lisztezett tepsibe öntjük (de használhatunk sütőpapírt is), és pirosra sütjük. Ha kihűlt kockára vágjuk.
Máz: az alapanyagokból gőz fölött mázat főzünk. Belemártjuk a tésztakockákat, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.



Kakaós krémes
    Hozzávalók:
Tészta:kevés langyos tej hogy jól lehessen gyúrni, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 25 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 25 dkg liszt.
Krém:2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 7 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál zselatin.
    Elkészítés:
A tésztához valókat jól összegyúrjuk, és 2 lapot nyújtunk belőle. Kb.: 25x35 cm-es lapokat sütünk. Külön-külön megsütjük őket, hamar megsül. A krémhez a pudingot megfőzzük, egy kevés langyos tejben elkeverjük a zselatint, azt is hozzáadjuk, miután kész, kihűtjük. A margarint jól kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a kihűlt pudingos krémhez keverjük. Jó krémesre keverjük. Tepsibe tesszük az egyik kakaós lapot, rákenjük a krém felét, befedjük rumos tejben kicsit megforgatott babapiskótával, rá a maradék krém, a második kakaós lap. A tetejét csoki mázzal bevonjuk. 1 napig állni hagyjuk, hogy a lapok puhuljanak, szeletekre vágva tálaljuk.