Aprósütemények

    Sajtosrúd vagy -pogácsa
    Hozzávalók:
1 kg liszt; 1 cs. sütőpor; 2 tejföl; 1 db. tojás; 50 dkg. margarin 20 dkg sajt; 1 kanál só.
    Elkészítés:
A lisztet tálba öntjük és alaposan elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját és elmorzsoljuk vele a lisztet. Beletesszük a tejfölt és a sajt felét. Jól kidolgozzuk, majd 30 percig hűtőben pihentetjük. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és vagy felcsíkozzuk, vagy kiszaggatjuk kis pogácsaszaggatóval. A tetejét megkenjük a tojás fehérjével és megszórjuk a maradék sajttal. Forró sütőben aranysárgára sütjük. (Ha sütőpor helyett szalalkálit használunk, sokáig puha marad.)



Aranyló tejfölös pogácsa
    Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kávéskanál KNORR Aranysárga Marhahúsleves ízesítő , 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, reszelt sajt vagy köménymag.
    Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is süthetünk ebből a tésztából.



    Gyors sós süti
    Hozzávalók:
25 dkg margarin , 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró 1 tojás, 10 dkg sajt, só, köménymag.
    Elkészítés:
A lisztet, margarint, túrót megsózva összedolgozzuk. A kapott tésztát pihentetjük kb. 1/2 órát. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, derelyevágóval kis stanglikat vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire rakjuk úgy, hogy kis hely legyen közöttük. Mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kevés köménymaggal, majd az előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.