Kelttészták

Fonott sütemény
Hozzávalók:
Tészta: 15 dkg. vaj vagy margarin; 2,5 dkg. élesztő; 1,5 dl. tej; 30-35 dkg. liszt; 2 kanál cukor; 1 tojás; 1 csipet só.
Töltelék: 1 dl. dió- vagy mogyoróbél darálva; 5 dkg. vaj; 2 kanál cukor.
Tetejére: 1 tojás; 0,5 dl. dió- vagy mogyoróbél.
    Elkészítés:
A margarint, a tojást, a cukrot és a sót simára kavarjuk. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A margarinos masszát és az élesztőt a liszthez adjuk, és alaposan eldolgozzuk. Egy órán át kelesztjük. Kelesztés után kinyújtjuk, hosszában háromszor hajtogatjuk, és újra kinyújtjuk. Ezt még 2-szer, 3-szor megismételjük. A tölteléket kikavarjuk, majd a tésztára kenjük. Hajtsuk a tésztát 3-szor egymásra, majd vágjunk belőle 20 cm hosszú, 3 cm széles csíkokat. Vegyünk egy darab tésztát és ketté hajtva tekerjük össze. Tepsibe rakva, még egy órát letakarva kelesztjük. Megkenjük tojással, megszórjuk a dióval és forró sütőben kb. 6 perc alatt kisütjük. Kiszedés után konyharuha alatt hagyjuk kihűlni.



    Diós-mákos bejgli
    Hozzávalók:
Tészta: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej.
Dió-töltelék: 2 dl vizet vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, egy kevés törött fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá. Ha a töltelék egy kissé puha volna, egy kevés morzsát teszünk bele.
Mák-töltelék: : 2.5 dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral, és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük. Ezután ízesítjük reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal, törött szegfűszeggel, adhatunk hozzá mazsolaszőlőt (egy-egy evőkanál mézet, mind a dió-, mind a máktöltelékbe is, de akkor kevesebb cukrot teszünk bele). A tölteléket 3-3 részre osztva hidegen kenjük a tésztára.
    Elkészítés:
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megkenjük dió- vagy máktöltelékkel, összesodorjuk, tepsire helyezzük, megfelelő távolságra egymástól, mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy sárgáját felverünk, a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosnak, repedezettnek kell lennie.



    Karácsonyi kuglóf
    Hozzávalók:
500 gr liszt, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 tojássárgája, 2 dl tej, 3 cl tojáslikőr, csipet só, 1 ek. kakaó, 1 étcsokoládés tortabevonó, 2 ek. olaj, hámozott mandulaszemek.
    Elkészítés:
A tejet az élesztővel, egy kanál cukorral és 10 dkg liszttel kelesszétek kovásszá. A vajat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, a likőrrel keverjétek össze, adjátok hozzá a kovászt, a citromhéjat, a többi lisztet és dolgozzátok jól össze. Válasszátok ketté, a felébe dolgozzátok bele a kakaót. Konyharuhával letakarva hagyjátok megkelni. Kivajazott, kilisztezett formába előbb a fehér, majd a fekete tésztát helyezzétek bele. Hagyjátok a formában is megkelni, majd kb. 200 fokon süssétek pirosra. Ha kihűlt, olajjal kikevert bevonó- masszával öntsétek nyakon, az alját körbe hámozott mandulaszemekkel díszítsétek.